Pegazus
Természettudományi Élményközpont

SALGÓTARJÁN

Élményeszközeink

VR - Virtuális Valóság

Szívesen megnéznéd milyen a kilátás az űrből a Földünkre? Megérintenéd, tanulmányoznád Naprendszerünk bolygóit? Búvárkodnál halakkal, bálnákkal? Megsimogatnál dínókat, sétálnál az óceánparton, erdőben szarvasokkal, tigrisekkel, majmokkal? Szerelnél robotot, kíváncsi vagy különböző szakmák fortélyaira, vidámparkba mennél!?
Gyere el hozzánk, tedd fel a VR szemüveget
és éld át ezeket az élményeket!

OKOSHOMOKOZÓ

Napjainkban egyre több eszközünk „okos”.
TV, karóra, telefon, autó, okosotthonok…
Miért ne lehetne a gyerekek számára okos egy homokozó is? Építsetek dombokat, hegyeket, ássatok
tavakat, az okoshomokozó követi a változtatásaitokat és újrarajzolja a homokra vetített domborzati térképet. Próbáljátok ki, látványos és tanulságos!

SZIMULÁTOROK

Traktor

Érdekel a mezőgazdaság, a szántás, vetés, aratás és a betakarított gabonák
tárolása? Érdekelnek a traktorok, kombájnok, vetőgépek? Traktor szimulátorunkkal kipróbálhatod és végigkövetheted ezeket a folyamatokat, kereskedhetsz az általad termelt gabonákkal, fejlesztheted eszközparkodat. Tekints be a mezőgazdaság világába!

Repülő

A repülés az ember ősi vágya, az első repülő szerkezetek, a sárkányrepülők Kínában már 2-3000 évvel ezelőtt megjelentek. Ki ne szeretett volna pilóta lenni? Utasszállító, sárkány, légcsavaros sétarepülőgép, vitorlázó, helikopter? Válassz kedvedre és próbáld ki!
Szimulátorunkkal betekinthetsz a fel és leszállás műveleteibe, manőverezésbe a levegőben, a rádió és robotpilóta kezelésébe.

Autó

Próbáld ki a vezetést szimulátorunkon, kormányozz, gyorsíts, fékezz, válts, indexelj,
tolass, kanyarodj, parkolj, manőverezz. Ha ezek a dolgok mennek, nincs más dolgunk, mint betartani
a közlekedési szabályokat, figyelni a táblákat, a forgalmat. Választhatsz személy vagy kisteherautót is akár. Tanulj játszva egy kis közlekedést! Vezess fegyelmezetten, figyelmesen, légy türelmes!

MINI PLANETÁRIUM

Szeretsz a csillagos ég alatt ábrándozni? Érdekelnek az égbolton megfigyelhető jelenségek mögött rejlő természeti törvények? Szeretnéd jobban megérteni az égbolton megfigyelhető égi “tüneményeket”? Planetáriumunkba belépve karnyújtásnyira az Univerzum, szemed láttára elevenedik meg az éjszakai égbolt. Éld át velünk a titokzatos Univerzum rejtelmeit, gyere és vegyél részt ismeretterjesztő, Fulldome (180 fokban) vetített előadásaink valamelyikén.

TÜKÖRSZOBA

Síktükör, domborútükör, homorútükör, görbetükör
vagy torztükör? Tükörszobánkban kipróbálhatod és megtanulhatod, hogy mire használhatók a
különböző tükrök.

ÁRAMFEJLESZTŐ OKOS KERÉKPÁR

Egy újabb „okos” eszköz! Egy hagyományos kerékpár, vezeték nélküli kapcsolatban egy tablettel. Igen, a kormányra szerelt tableten kísérheted figyelemmel, milyen gyorsan „haladsz”, mennyi ideje tekersz és még megannyi információ. De amitől okossá válik, az az, hogy különböző előre telepített kerékpáros videókat indíthatunk el a tableten, melyekben a kerékpár úgy halad, ahogyan azt mi magunk tekerjük! De honnan tudja a videó, hogy hogyan tekerünk? Megtudhatod, ha eljössz és kipróbálod! Tekerj és ötleteljünk együtt, mi mindenre használhatnánk az így nyert zöld energiát?

3D NYOMTATÓ

A 3D nyomtató napjaink nélkülözhetetlen berendezése, egyre nagyobb szerepe van szinte az élet minden területén. Egészségügy, építészet, repülőgépgyártás, gépgyártás, makettezés, csupán néhány terület, melyeken belül megannyi ötlet megvalósítható 3D nyomtatók segítségével.
Ha érdekel a működése, gyere el és nézd meg, hogyan készül el egy 3D-s modell!

TETSZIK, AMIT EDDIG LÁTTÁL?

Ha igen, segíts egy megosztással,
hívd meg barátaidat, osztálytársaidat, vagy a  családodat.
FEDEZZÉTEK FEL KÖZÖSEN A PEGAZUS ÉLMÉNYEIT!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: skype
Skype
Megosztás itt: email
Email

KÖZEL SINCS MÉG VÉGE....

Van de Graaff generátor

Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy bizonyos ruhadarabok levételekor, pattogó hangot hallunk vagy egymáshoz hozzáérve „megrázzuk egymást”. Villámlást is mindenki látott már. De mi köze van ennek a Van de Graaff generátornak, a levegő páratartalmának, az elektromos mezőnek, az elektromos szélnek, az elektromos vonzásnak és taszításnak? Tanuljunk szórakozva egy kis elektrosztatikát!

FÉNYTANI ESZKÖZÖK

Kísérletezz és tanulj látványosan! Különböző prizmákkal és lencsékkel figyeld meg a fénytörés, fényvisszaverődés jelenségét, keresd meg a fókuszpontot! Sötétszobánkban játszva tanulhatsz fénytani kísérletek segítségével.

Elektromágnes

Láttál már „lebegő” tárgyakat otthonodban vagy az iskolában? Várunk, hogy megmutassuk, miként tudunk egy kis Föld modellt vagy bármilyen kisebb tárgyat a levegőben lebegtetni. Mi a titka? Az elektromágnes. Gyere és megmutatjuk!

Logikai Játékok

Jó a kézügyességed, jó a logikád, a térlátásod, vannak jó ötleteid? Kitartó vagy és türelmes? Gyere és fejleszd ezeket a készségeidet, különböző ördöglakatokkal, Rubik-kockával, logikai és ügyességi játékokkal. Nem könnyű játékok, mindenki másban jó, de ha kitartó vagy, sikerülhet neked is megfejteni a játékok titkát és elmondhatod, hogy azon kevesek közé tartozol, akiknek sikerült!

Tellúrium

Biztosan Téged is érdekel a Naprendszer, a bolygók, tele vagy kérdésekkel!? Hogyan mozog a Föld, a Hold? Miért és hogyan követik egymást a nappalok és éjszakák? Hogyan változik a Hold látható alakja, hogyan változnak az évszakok? A tellúrium segítségével választ kaphatsz kérdéseidre és könnyedén megértheted ezeket a folyamatokat!

BIOLÓGIAI MODELLEK

Érdekel az egészségügy, orvos, ápoló, egészségügyi dolgozó szeretnél lenni? Ismerd meg testünk részleteit, szervezetünk felépítését. Tanulmányozd, hogyan kapcsolódnak egymáshoz és helyezkednek el belső szerveink, építs emberi testet! Ismerd meg az emberi fog részeit, a teljes fogazat felépítését, szemünk részleteit, szívünk részleteit és működését! Szívbillentyű, fogideg, foggyökér, szem szaruhártya, pupilla, írisz, kisagy, nagyagy. Felismered őket, meg tudod mutatni modelljeinken ezeket a részleteket?

INTERAKTÍV JÁTÉKTÉR

Lemérnéd, hogy milyen gyorsan tudsz szaladni? Netán szelet generálnál?
Kipróbálnád a veszélyes mocsárjárást? Fociznál egy méretes billiárd asztalon?
Zenét komponálnál úgy, hogy csak a lábaidat használhatod?

AZ ELSŐ SZINTEN TALÁLOD AZ INTERAKTÍV JÁTÉKTERET, AHOL KIPRÓBÁLHATOD AZ ÜGYESSÉGEDET

FUTÓFOLYOSÓ

Ugye te is sportolsz, mozogsz aktívan minden nap legalább egy keveset?! A sport fontos az egészségünk megőrzéséhez és testünk fejlődéséhez. A Pegazusban futásban össze tudjátok mérni gyorsaságotokat, robbanékonyságotokat!
Próbáljátok ki futófolyosónkat, melynek végén kijelzőn
megjelenik, mennyi idő alatt sikerült végigfutnotok a kijelölt pályán.

BILLIÁRDFOCI

Ki ne ismerné a biliárd játékot és a focit! De vajon lehet ezeket a sportokat egy időben játszani? Miért is ne, gyúrjuk őket egybe, így született a lábbiliárd. A számozott labdákat a billiárd szabályai szerint kell a lyukakba juttatni. Lábbal! De légy óvatos és ügyes, ha nyerni szeretnél!

VIZES SAROK

Ebben  a helységben kedvedre vizeskedhetsz! Generálj egy erőteljes örvényt, figyeld meg, hogy viselkednek a testek, milyen erőhatások érik őket a vízoszlopban. Használd a víz erejét, ahhoz, hogy tárgyakat mozgass.